EntradaAutor: Companys » 13 juny 2008, 23:35
Gràcies senyor o senyora GRIJI, per interessar-te per l’escrit, és d’agrair. No tinc cap mena d’inconvenient en mostrar-te una petita part d’aquest, per a mi, laboriós treball.
A grans trets, tractaré de donar més de 100 consells, encertats o no, de com es pot jugar en aquest fascinant passatemps i, si bé la immensa majoria podríem dir que parlen de com haurem o podrem procedir davant d’una determinada situació de joc, ara i aquí exposaré un exemple del contrari. És a dir, del que mai no hem de fer, i de com reaccionar si és el cas que ens infligeixen aquest tipus de “càstig”. He escollit aquest, simplement perquè em fa gràcia pel fet que cada cop que el rellegeixo visualitzo el rostre del personatge (un senyor d’avançada edat) que contínuament, així que bades, el posa en pràctica i sense miraments al meu poble i mentre juguem a la manilla barrotada.
De fet, aquest cas no és gaire exemplificatiu del contingut del llibre puix que és una de les poques ocasions en què es parla d’una situació no exclusiva del joc de la botifarra. La pots patir en qualsevol joc però, no és menys cert que en el que ens ocupa (encara que no es tracti del mateix joc), us puc assegurar que és on més cops l’he sofert.
LA TRETZENA TAMBÉ COMPTA.
Coneguda, entre altres noms, com la tècnica voyeur o jugada Lluís.
Hi ha jugadors que quan donen, gairebé sempre juguen amb tretze cartes. Sí, encara que sembli impossible és ben fàcil, i això passa quan una vegada ha tallat l’adversari queden dos munts de cartes damunt la taula i, en comptes d’ajuntar els dos munts, n’agafen un i comencen a repartir cartes, i una vegada repartit el primer munt fan el mateix amb el segon. La gràcia, o més ben dit la trampa, és de girar una mica les cartes en agafar-les del primer munt de la taula, amb el clar objectiu de mirar l’última carta. D’aquesta manera hi ha un 75% de possibilitats que aquella carta arribi a algú diferent del repartidor, i en conseqüència de saber qui la té.
Direu que és una rucada, que no té cap mena d’importància. És possible, per una carta de més o de menys no farà pujar ni baixar. Potser sí, però pensa que pot tractar-se d’un as, o d’una manilla, o bé sabràs que d’un determinat pal l’adversari no falla directe, o que en té una de més perquè encara no l’ha tirat, o pot tractar-se d’un trumfo. I pensa que repartiràs cartes més d’una vegada, i per tant tindràs més oportunitats d’utilizar-la. Sí que la majoria de vegades no tindrà cap valor, però en partides igualades, el més mínim avantatge pot decantar la balança.
Fins i tot hi ha personatges que desenvolupen aquesta tècnica fent-ne tot un cerimonial. Per començar, mentre talles acostumen a sobrevolar les teves mans amb la seva (generalment la dreta, en ser dretans), com si d’un àngel de la guarda es tractés, amb la finalitat de no deixar-te muntar les cartes. Posteriorment deixen caure en picat l’esmentada mà guardadora com aligot damunt la seva presa. S’acompanyen el primer munt amb la mateixa urpa de “rapaç”, agafen les cartes amb l’esquerra de tal manera que el palmell d’aquesta acariciï la cara de la carta que es pretén mirar, tot tapant-la quasi en la seva totalitat, i després giren delicadament el canell esquerre mirant l’hora i fent seva una expressió de distracció qualsevol com: “quarts de set, com passa el temps?”. Com si a algú interessés l’hora. Però, darrere d’aquesta frase innocent s’amaga un pensament més diabòlic i malintencionat, segurament juntament amb l’hora també haurà mirat la carta acariciada, anhelada, tapada com una formosa musa nua a la vista de tothom, i només descoberta pel destinatari i per ell mateix, i com si es tractés del dret de cuixa, ell l’hauria ja ben catat.
Així doncs, no t’estranyi que, com si fos un rellotge de paret, a més de cantar trumfo, aquest especial personatge et vagi cantant l’hora. Això sí, si no t’importa perdre’t en una dimensió temporal desconeguda, quan tallis tu, intenta vèncer l’aligot que plana damunt teu i uneix els dos munts en un. D’aquesta manera l’oponent només podrà veure la seva, no sigui el cas que el repartidor sigui un trampós i tingui síndrome de campanar. On s’és vist!
Si, tot i amb això, és tan barrut que a l’hora de repartir parteix el munt en dos, repartint en dues “tongades” com si tota la baralla sencera pesés un quintar, o com si les seves delicades mans de goril·let no l´abastessin, observa la carta que és i adverteix-ho davant de tothom, de manera que tota la taula sigui partícip d’aquest petit avantatge, fent-li veure que no ho torni a repetir. Però alerta, que un pic baixis la guàrdia, l’aligot tornarà a caçar, pensa que com tot animal depredador es mou per instint cercant una possible presa indefensa. Almenys no li ho posis fàcil, encara que tingues per segur que el preu a pagar per tal atreviment serà el d’alguna lleugera esgarrapada.
Adéu butinaires, malgrat no es tracti d’una gran jugada, espero que us hagi agradat tant com a mi. Si bé que poc desitjables i desafortunades, són accions i situacions força conegudes, emprades per alguns mal anomenats jugadors i, encara que el personatge en què m’he inspirat em resulta graciós, és ben cert que en partides igualades i de competició no m'ho sembla tant.