Article a El Punt

Punt de trobada, de reflexió, de converses, etc, sense que tinguin res a veure amb la Botifarra.
rimbo
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 71
Membre des de: 15 nov. 2007, 19:31

Article a El Punt

EntradaAutor: rimbo » 23 ago. 2009, 11:30

Salut a tothom!

Per si us interessa, us assabento que el diari El Punt publica en el seu suplement El Punt de festa (del 21 al 27 d'agost del 2009) un article sobre el joc de la botifarra intitulat, a la manera del llibre de Lluís Canal, Un petit gran món, que m'ha semblat digne. La mateixa portada del suplement recull una fotografia amb un dat de cartes tot destacant el titular: Joc de muts. La botifarra és un dels jocs de cartes amb més adeptes de Catalunya.

Signat per Joana Peña, fa una repassada per la seva pràctica i proliferació arreu de Catalunya. Potser una mica elemental i amb algunes imprecisions i mancances per a aquells que el practiquem de forma habitual, m'ha semblat prou interessant pel que fa a la seva divulgació. Excel·lentment il·lustrat i amè, a mi se m'ha fet de bon llegir.

Per si el voleu llegir en línia, heus ací l'enllaç:

http://www.elpunt.cat/noticia/article/2 ... n-mon.html

Cordialment,
rimbo

Carles
Carles
Carles
Entrades: 2252
Membre des de: 15 set. 2002, 23:42

EntradaAutor: Carles » 23 ago. 2009, 11:56

El punt ha escrit:Es pot dir, però, que existeixen dues grans variants: la variant de jugar la petita i la variant de jugar a enganyar. La primera modalitat és la més utilitzada a les comarques gironines i a la Catalunya central i rep aquest nom perquè quan no es pot superar una basa el reglament és molt restrictiu i obliga a jugar la carta més petita. L'altra variant és la més jugada a les comarques lleidatanes i, com el seu nom indica, no s'està obligat a tirar la carta petita d'un pal, el jugador pot enganyar la parella contrària i fer-li creure que ja no té més cartes d'un determinat pal.


Sense voler entrat en polemica de lliure vs obligada, trobo del tot in-apropiat el nom que li fiquen a la modalitat Lliure, i es nota que està escrit per un Obligat.

Igualment, un bon article, ni que falta referència a on es pot jugar per Internet :twisted:

---------

Tornant al "nom", es el mateix nom que li va donar la persona que va escriure l'article sobre la Botifarra a la wikipedia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Joc_de_la_botifarra

I vaig provar d'editar-ho i els canvis es van descartar, i s'ha ignorat la discussió oberta: http://ca.wikipedia.org/wiki/Discussi%C ... _botifarra

En resum, es nota que està escrits per Obligats.

Adéu !

plana
Barretina
Barretina
Entrades: 903
Membre des de: 22 oct. 2002, 23:15

EntradaAutor: plana » 23 ago. 2009, 14:27

Com deia aquell: El càs és que en parlin.... encara que sigui bé!!!!!.

Diu l'article: "Tot i que les normes són diferents al llarg del territori, es distingeixen dues grans variants: la variant de jugar la petita i la variant de jugar a enganyar"

amb lo fàcil que era posar obligat/lliure o oriental/occidental.... d'aquesta manera despectiva, desqualifica l'esència de l'article, al menysprear la meitat dels jugadors del país

rimbo
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 71
Membre des de: 15 nov. 2007, 19:31

EntradaAutor: rimbo » 23 ago. 2009, 17:13

Salut a tothom!

Crec que el problema, benvolguts Carles i plana, no rau pas en la denominació errònia de les varietats del joc que es fa en l’article, ni tampoc en què l’article de la Wikipèdia l’hagi escrit un lliure o un obligat, sinó en les fonts consultades. Ens calen referents clars, una autoritat reconeguda i respectada on emmirallar-nos, cosa que no tenim! De la mateixa manera que per molt que ens obstinem a escriure botifarra amb u perquè la fonètica així ens ho sembla explicitar, quan recorrem a l’autoritat reconeguda de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ens diu que botifarra s'escriu amb o, ens agradi o no! Podem rondinar tant com vulguem, podem renegar de la seva tasca i de la seva sapiència, però l’autoritat diu que botifarra s’escriu amb o, i això va a missa! Altra cosa és que cadascú l'empri com més li convingui. Al joc de la botifarra li manca aquest referent, aquesta autoritat: ni tenim federació, ni albirem en la llunyania cap mena d’autoritat normativitzadora de nomenclatures, ni de reglaments, ni de res de res. Aleshores, atorguem aquesta autoritat a allò que tenim més a mà. En el cas de la denominació de les dues grans variants de la botifarra, l’autora de l’article segurament recorre a: Guilera, Ll. (1999) Com es juga a la botifarra. Barcelona: Ed. Almon (pàg. 32) on s’anomenen d’aquesta manera tot i que el seu autor reconeix que “la denominació ‘d’enganyar’ és molt injusta i no expressa correctament la diferència entre les dues modalitats”.

Finalment, potser no cal gastar gaires paraules en la Wikipèdia... donar-li autoritat en qualsevol cosa esdevé com a mínim temerari. Si fins i tot jo, que sé ben poc de tot plegat i que no mano ni a casa meva, hi tinc publicats un parell d’articles que de ben segur fan servir alguns estudiants en els seus treballs escolars!! Mare de Déu Santíssima...

Cordiament (que vol dir amb el cor),
rimbo


Torna a “Varietats”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 39 visitants

cron