La carta de sortida

Formes de jugar a la Botifarra per jugadors experts. (Botifarra moderna Vs Botifarra antiga, sortida d'11, sortida de semfallo)
portbouenc
Contro
Contro
Entrades: 8
Membre des de: 23 feb. 2011, 01:09

La carta de sortida

EntradaAutor: portbouenc » 29 set. 2011, 19:33

El meu avi, un gran i fantàstic jugador de botifarra, al poble deien que, poder, el millor, el que em pesa molt perquè sempre esperen el millor de mi, deia que sempre s'havia de sortir del pal llarg.
D'altra banda, sortir de semifallo no és gens recomanable.

droig
Botifarra
Botifarra
Entrades: 116
Membre des de: 26 nov. 2002, 18:39

La carta de sortida

EntradaAutor: droig » 30 set. 2011, 10:22

Bones portbouenc,

La carta de sortida del pal més prioritari és molt important. No crec que es pugui generalitzar dient que sempre del pal llarg o mai de semifallo.

Definir quina és la sortida prioritària, depèn de moltes coses. No podríem resoldre-ho amb una dita. Encara que aquestes, moltes vegades ens poden ajudar.

droig
:-):-)

portbouenc
Contro
Contro
Entrades: 8
Membre des de: 23 feb. 2011, 01:09

La carta de sortida

EntradaAutor: portbouenc » 30 set. 2011, 11:53

bé, poder no vaig especificar: em referia en aquells moments que no tens clar de què sortir; evidentment, que hi ha mans que ja saps de què sortiràs.

droig
Botifarra
Botifarra
Entrades: 116
Membre des de: 26 nov. 2002, 18:39

La carta de sortida

EntradaAutor: droig » 30 set. 2011, 13:54

portbouenc.,

diguem doncs que ens aquestes situacions, és quan és prioritari pal llarg. Tenint-ho clar i no perquè no se sàpiga de què sortir.

El fet de dir prioritari també és per demostrar que no es juga a l'atzar sinó en base a uns criteris. En aquest joc cal donar criteris de prioritat, estadísitca, etc

droig

batet
Barretina
Barretina
Entrades: 184
Membre des de: 14 set. 2003, 21:53

EntradaAutor: batet » 04 oct. 2011, 00:45

Si son trunfos directes y surts de semifallo el mes normal es que perdis camisa y calçotets.

pozi
Contro
Contro
Entrades: 19
Membre des de: 06 oct. 2004, 00:42

EntradaAutor: pozi » 28 oct. 2011, 01:17

batet ha escrit:Si son trunfos directes y surts de semifallo el mes normal es que perdis camisa y calçotets.


O no. En principi, una de cada tre vegades que surtis de semifallo el company tindrà la manilla. Tot dependrà de la parella. Si juges amb mi, de poc et servirà sortir de semifallo, si entro i tinc un pal per defensar en sortiré i no tornaré el pal. Hi ha parelles que s'entenen bé i sempre que poden fan la sortida de semifallo. I els hi funciona i juguen molt bé. És qüestió de que ambdós membres de l'equip compartexiin la mateixa visió del joc. El problema sorgeix quan un surt de semifallo quant pot i l'altre no torna el pal de seguida sinó que es defensa les seves cartes.

Jo no crec en la sortida de semifallo excepte quan el company contra. Fa temps ja vaig exposar el meu punt de vista sobre aquesta jugada en aquest fòrum. Tampoc m'agrada la sortida de pal llarg a trumfos directes a no ser que tingui l'as, molt sovint m'ha passat que el trumfador falla directe i el seu company té manilla i as i acaba donant-li dues o tres anades.

Normalment, acostumo a defensar-me algun as quan em toca sortir. A trumfos delegats, si tinc 3 o més trumfos i alguna entrada m'agrada sortir de pal llarg per intentar destrumfar al qui canta. A trumfos directes, acostumo a ser conservador, sobretot si tinc un pal molt llarg. En cas de no tenir sortir clara intento jugar un rei per evitar perjudicar al company.

batet
Barretina
Barretina
Entrades: 184
Membre des de: 14 set. 2003, 21:53

EntradaAutor: batet » 28 oct. 2011, 13:51

pozi ha escrit:
O no. En principi, una de cada tre vegades que surtis de semifallo el company tindrà la manilla.


Matematicament aixo que dius seria si les manilles anesin repertides una per cada jugador dels 4.

Els que van sempre junts i surten de semi endevinat sempre la jugada es per pensar malament.

pozi
Contro
Contro
Entrades: 19
Membre des de: 06 oct. 2004, 00:42

EntradaAutor: pozi » 29 oct. 2011, 01:15

batet ha escrit:
pozi ha escrit:
O no. En principi, una de cada tre vegades que surtis de semifallo el company tindrà la manilla.


Matematicament aixo que dius seria si les manilles anesin repertides una per cada jugador dels 4.

Els que van sempre junts i surten de semi endevinat sempre la jugada es per pensar malament.


No vull entrar en un debat sobre càlcul estadístic. La probabilitat quan sortim de semifallo de que el company tingui la manilla és del 33%, o sigui que, a la llarga, una de cada tres vegades que sortim de semifallo el nostre company tindrà la manilla.

Ja he dit anteriorment que no crec en absolut amb aquesta sortida. A més, si un 33% de probabilitats ens sembla molt, cal tenir en compte que no sempre que el company tingui la manilla la jugada ens sortirà be. Primer, cal que el company ens torni el pal, després, que l'as sigui a la nostra esquerra, si això no fos prou, cal que el company tingui una carta suficientment gran per fer baiar l'as, que el de la nostra dreta no tingui també semifallo al pal... sense tenir en compte que un cop haguem fallat, la nostra sortida no perjudiqui al nostre company fent-li perdre un as que s'hauria fet si en comptes de tornar la sortida se l'hagués defensat....

Crec que queden priu clares les meves reticències a la sortida de semifallo. Suposo que per deformacació professional, crec molt en el càlcul de proabilitats i estic covençut que maximitzar les probabilitats d'èxit és un bon camí per jugar bé. Tot i això, també estic convençut de que la compenetració amb el company és l'aspecte més trascedental d'aquest joc.

I jo he vist parelles que utilitzen sistemàticament la sortida de semifallo, s'entenen molt bé i els hi va de fàbula. Per descomptat, els he fet notar que jo creia que si no abusessin tant d'aquesta sortida els hi aniria millor. I crec que tinc raó, però ells tambe tenen la seva. Els hi va bé perquè concebeixen aquest joc de la mateia manera, i això, almenys per mi, és més important que el cálcul probabilístic.

droig
Botifarra
Botifarra
Entrades: 116
Membre des de: 26 nov. 2002, 18:39

EntradaAutor: droig » 29 oct. 2011, 16:37

Bones,

el debat és prou interessant, però ens perdrem...

En portbouenc en aquest tema comentava que quan la sortida no era prou clara, ell (tal i com deia el seu avi) recomanava la sortida de pal llarg.

D'altra banda desaconsella la sortida de semifallo. Crec que pozi i més rotundament batet també ho desaconselleu.

Així doncs, estarieu més o menys d'acord que no sempre s'ha de sortir de semifallo. Almenys per sistema.

Jo tampoc crec que sigui recomanble sortir de semifallo a no ser que existeixi una bona raó per fer-ho. He vist molta gent que ho fa i crec que no s'ho pensa gens. Ho sigui que ho fan perquè creuen que és el millor.

Alguns exemples en triomf:

- Quan no tenim cap sortida millor, sabem que té la manilla segur el company i ens tornarà a la següent per poder fallar.

- Quan contra el company (molt probable que tingui la manilla) i no tenim cap sortida millor. Podent tornar-li a obrir pal. A més el triomf que tenim és més interessant per fallar que per fer bases (2 o 3 cartes de figures o blanques).

- El semifallo és d'as, no tenim cap sortida millor i no perjudiquem el nostre propi triomf (no en tenim gaire).

- El semifallo és de figura i no tenim cap sortida millor. Aquí els altres pals haurien de ser realment dolents perquè encara que fossin 4 o 5 cartes haurien de ser les més petites (jo si tinc 4 de 8, sortiré de 8 abans que de semifallo). A més no ens perjudiquem el nostre triomf.

- Els altres pals no es poden tocar perquè serien jugades dolentes.

En altres casos: no sabem que tingui la manilla o és poc probable, tenim un triomf o en tenim molt (4 o més), recomanaria obrir un altre pal.

Sortirà malament si no té la manilla com també si per haver de fallar un pal que segur que podríem fallar igualment, no podem fer-nos ferms altres pals i ens podran destriomfar.

A més hem de tenir en compte que aquella base la farà igualment si després treu la manilla (i no barrota), nosaltres tindrem el triomf per si fa falta fallar més endavant i encara menys probable però possible, podríem quedar en fallo directe amb un descart.

Per mi sortides millors són les que permeten entrar igualment per obrir pal quan contra el company, em defensen un as quan no sé si pot tenir manilles, o em perjudicarien el triomf. Prioritats.

Estaria bé que algú que cregui en aquesta sortida, ens expliqués per què creu que és bona.

Sortir de semifallo perquè si estem de sort aprofitarem el triomf, no té sentit, ja que exposem tot un pal. Un pal que potser fallarem igualment sense sortir-ne.

Igualment estaria bé comentar quan és bona o no, si creieu que hi ha més opcions?

Salut,
droig :-)


Torna a “Tàctiques avançades”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 21 visitants

cron