Cantar Trumfo

El primer que hem de fer en una partida de Botifarra (si ens toca, és clar) és cantar trumfo.

A l'hora de cantar pal de trumfo tenim 6 opcions: Oros, copes, espases, bastos, botifarra, i delegar.

CANTAR TRUMFO

La botifarra és un joc de parella, i la millor tàctica per cantar trumfo és que ens entenguem amb el company/a quan fem directe, quan deleguem o quan fem botifarra.

En aquest apartat es pretén establir una manera de cantar trumfo que en probabilitats sigui la millor opció possible, i que dongui al company/a uns elements de deducció envers el cartonatge amb el que s’ha fet trumfo i una primera informació per encarar la mà.

Per cantar trumfo cal tenir en compte el marcador, i assumir un risc major quan anem molt per sota, o bé ésser més conservadors quan el marcador ens és molt avantatjós.

Recordo que quan vaig començar a jugar a la botifarra em varen dir que amb trumfo directe havia de guanyar un mínim de 15 punts, això feia que delegués el joc en moltes ocasions. Amb el temps vaig percebre que amb un cartonatge concret (cinc amb fallo directe, sis i semifallo, etc.) era més avantatjós fer trumfo directe que delegar, tot i que potser no aconseguís guanyar els 15 punts que abans esmentava.

Les condicions que aquí exposo de cantar trumfo són en els casos en que el marcador està igualat, i ens servirà de guia per decidir-nos per opcions més arriscades quan anem per sota en el marcador, o ésser més conservadors quan portem avantatge.

Trumfo Directe

Farem trumfo directe quan disposem d’un cartonatge que en el cas de delegar quasi amb tota probabilitat el company/a no millorarà la nostra opció de pal.

Aquests casos són a partir del següent mínim de cartes d’un mateix pal:
 • 5 amb semifallo (un pal amb una carta) i amb mínim de 2 figures de les quals una d’elles sigui manilla o as, que ens garanteixi el domini del pal (mínim de 3 bases).
 • 5 amb fallo directa (un pal sense cap carta).
 • 6 amb semifallo.
Podeu veure unes estadístiques accedint a aquest link: http://paginespersonals.upcnet.es/~aav/estadistiques.html

Podem considerar algunes excepcions:

 • Quan portem menys de 10 punts i tinguem fallo o semifallo
 • 6 cartes d’un pal sense semifallo (6-2-2-2) però amb un mínim de 2 figures de les quals una d’elles sigui manilla o as, i manilla en un dels altres pals que ens garanteixi el control d’un mínim de dos pals.
 • El “quatrero”: Amb “quatrero” (4-4-4-0) és aconsellable delegar degut a que existeix una major probabilitat de que el company/a ens encerti algun dels pals dels que en portem 4 que no el de fallo directe, no obstant, si el marcador ens és favorable podem fer directe per evitar el risc de que el company/a canti el pal que fallem.
  Si hem delegat amb un fallo directe el company/a pot deduir d’immediat que portem “quatrero”.


Trumfo Delegat

Quan el company/a ens delega ens està dient que aguanta pal (té basa), i que si tenim més de 20 punts i aguantem 2 pals podem cantar botifarra, sinó farem trumfo del pal que ens garanteixi major puntuació en funció de la totalitat del cartonatge que tenim.

Exemples:
 • Agafarem el pal del que tinguem 9-8-5-3 abans del de 1-12-8-5.
  Els motius són que disposem de carta ferma i per tant tindrem un major control del trumfo i un major nombre de punts garantits. D’aquesta manera podem esperar a que arrastri el company per aprofitar la manilla, o bé intentar treure profit dels trumfos fallant algun pal.
 • En canvi escollirem pal de 11-10-8-5-2 ó del de 1-12-11-5 en funció de la resta de joc que disposem.
  Així per exemple amb un fallo directe o semifallo escollirem el pal llarg la qual cosa ens donarà uns punts addicionals als de trumfo, en canvi si tenim un joc sense cap fallo ni carta sola, podem sacrificar el pal amb major número de cartes per un pal amb més punts de trumfo garantits.


Botifarra

Una de les claus del joc de la botifarra és la d’aprofitar els “bons jocs”.

El jugador experimentat ho demostra cantant botifarra per tal d’aconseguir doble puntuació dels jocs que es veu amb un mínim de garanties d’èxit.

Cantarem botifarra quan tinguem com a mínim el control de 2 pals i mig. A la dita de “2 manilles i un as, botifarra faràs” s’hi hauria d’afegir la necessitat d’acompanyament d’altres cartes que ens permetin assegurar un mínim de 5 bases. Hi ha qui parla de tenir un cartonatge amb un mínim de 20 punts que ens pot servir de guia.

Entre les excepcions a aquesta tàctica existeix la “botifarra de marcador” que és aquella que cantem quan anem molt per darrera en el marcador i assumim el risc de cantar botifarra amb un control inferior a l’esmenta’t.

Hi ha també qui amb una entrada i el domini d’un pal llarg aconsella cantar botifarra : “Amb 6 cartes de raig i una manilla d’escaig botifarra faig”.

Hi ha qui canta Botifarra amb 3 de cada, argumentant que no tenen pal llarg per cantar trumfo i d’aquesta manera intentar evitar cantar el pal llarg dels contraris i que ens contrin. Aquest argument per part dels qui trumfen “clàssic” no em convenç , en primer lloc perquè enganyes al company/a al cantar-la sense els preceptius “2 manilles i 1 as” i en segon lloc perquè en tractar-se de trumfo delegat podem deduir que el company/a no porta joc per cantar botifarra, si el nostre tampoc ho és les possibilitats de perdre punts són evidents.

Els qui trumfen “modern” està més justificat ja que tenen informació de que el company/a com a mínim aguanta un pal, disposa de més de 10 punts o no té cap fallo o carta sola.

Informació que rep el company/a

Faig Trumfo Directe

No han contrat els contraris:
 • No abarrotis la manilla (potser en tinc semifallo)
 • Quan entris arrastra (vaig sobrat de trumfos)
Han contrat els contraris ( i no recontrem):
 • Tinc semifallo però menys de 10 punts, no arrastris per tal d’aprofitar els trumfos.
Faig Botifarra:
 • Tinc 2 manilles i 1 as (controlo com a mínim 2 pals i mig), i un mínim de 20 punts.
 • Si entres toca el pal on tinguis entrada, o bé obre pals nous.
Delego:
 • No tinc per fer trumfo directe.
 • Si tens un mínim de 20 punts pots cantar Botifarra(*).
 • No vaig nu (com a mínim tinc 10 punts).
(*) En aquest cas la botifarra la jugarem diferent; obrirem pal on tinguem entrada, o bé, tornarem al pal del company, però no obrirem pal nou perquè podriem anar al pal fort dels contraris.

Avantatges

Els avantatges són que en cantar directe dificultes la possibilitat de rebre una contrada i que pots cantar una botifarra delegada d’un joc del que pel cartonatge d’un mateix no gosaria (domini de 2 pals amb 20 punts).

És més senzill informar al company/a que pot cantar botifarra que no delegar esperant que ens encerti un dels quatre pals.

Desavantatges

En cantar trumfo directe amb 4 cartes d’un pal i semifallo, amb menys de 10 punts, ens podem trobar amb una alta probabilitat que el company/a tingui millor cartonatge per fer trumfo, encara que al meu entendre es veu compensat per la dificultat que crees als contraris de contrar (sempre és més arriscat contrar un trumfo directe que un trumfo delegat).

També hi ha qui diu que fent directe d’un pal quan portes 4 de semifallo i menys de 10 punts pots estar impedint que el company/a canti botifarra. En aquest cas les probabilitats que la botifarra surti favorable quan el company/a porta menys de 10 punts són baixes, i es veuen sobradament compensades per les probabilitats que el company/a pugui cantar botifarra amb un domini de 2 pals i 20 punts quan se li delega.

Agraïments

Voldria agrair a en Jordi per les seves aportacions al fòrum que m'han inspirat en la tècnica de trumfar que he exposat.

Podeu llegir el post accedint al següent link:

http://www.butinet.cat/forums/viewtopic.php?t=48&postdays=0&postorder=asc&start=0

Última actualització Wednesday 29th of June 2022 07:43:41 PM - Pàgina generada en 0.0133 segons.